expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 26 marca 2014

Burak w kuchni

Odkąd zmieniłam nawyki żywieniowe coraz częściej w mojej kuchni gości burak. Przynajmniej raz w tygodniu rozgrzewam piekarnik i piekę kilka sztuk aby potem wyczarować pyszne ekspresowe dania .
Dziś przepis na prostą sałatkę , która bardzo często jest przeze mnie pałaszowana w pracy jako drugie śniadanie, ale najpierw kilka zalet buraka :) 


Burak ćwikłowy to przede wszystkim doskonałe źródle witamin i minerałów. W korzeniu tego warzywa znajdują sie spore ilości witaminy C, wzmacniającej odporność , a także witaminy A, B1 i betakarotenu, które dbają o wzrok oraz pomagają zachować młody wygląd skóry, włosów i paznokci.


Najszybsza Sałatka Na Świecie ( nie licząc pieczenia) 

burak pieczony ( ok 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni)
ogórek kiszony
sól , pieprz
oliwa 
koperek 
dokładnych ilości nie podaje bo jest to sałatka z serii "na oko" 
buraka i ogórek pokroić w kostkę , posolić , popieprzyć, dodać oliwę i pokrojony koperek 
zamieszać i zajadać 











SMACZNEGO :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz