Odkąd zmieniłam nawyki żywieniowe coraz częściej w mojej kuchni gości burak. Przynajmniej raz w tygodniu rozgrzewam piekarnik i piekę kilka sztuk aby potem wyczarować pyszne ekspresowe dania .
Dziś przepis na prostą sałatkę , która bardzo często jest przeze mnie pałaszowana w pracy jako drugie śniadanie, ale najpierw kilka zalet buraka :)
Burak ćwikłowy to przede wszystkim doskonałe źródle witamin i minerałów. W korzeniu tego warzywa znajdują sie spore ilości witaminy C, wzmacniającej odporność , a także witaminy A, B1 i betakarotenu, które dbają o wzrok oraz pomagają zachować młody wygląd skóry, włosów i paznokci.
Najszybsza Sałatka Na Świecie ( nie licząc pieczenia)
burak pieczony ( ok 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni)
ogórek kiszony
sól , pieprz
oliwa
koperek
dokładnych ilości nie podaje bo jest to sałatka z serii "na oko"
buraka i ogórek pokroić w kostkę , posolić , popieprzyć, dodać oliwę i pokrojony koperek
zamieszać i zajadać
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz