Lubimy z Franiem w weekendy poszaleć w kuchni. Dziś upiekliśmy ciasto marchewkowe. Jest przepyszne i szybko się robi ,a marchewka i jej pomarańczowy kolor nastraja pozytywnie na cały dzień
Udanej niedzieli wszystkim życzę :)
Skład:
2
szklanki cukru; 4 jajka2 szklanki mąki tortowej
1
łyżeczka cukru wanilinowego, 2 łyżeczki sody,2 łyżeczki proszku do pieczenia
1
1/4 szklanki oleju;1 łyżeczka cynamonu
2
szklanki startej marchewki (na małym oczku)
1
łyżeczka startej gałki muszkatołowej
10
suszonych śliwek kalifornijskichgarść migdałów
polewa:
2
białe tabliczki czekolady
A oto jak to zrobić:
1.Jajka ucieramy z cukrem na białą,
puszystą masę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia,
cukier wanilinowy, cynamon, gałkę muszkatułową i olej. Na końcu dodajemy startą
marchewkę. Mieszamy wszystkie składniki.
2. Śliwki suszone oraz migdały kroimy na
małe kawałki i dodajemy do naszej masy marchewkowej.
3. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do
180 stopni ok. 55 minut. (proponuję jednak nakłuć ciasto i sprawdzić, czy masa w środku nie jest
płynna jezeli tak to wydłuzyc czas pieczenia wg potrzeby).
5. Ciasto można podać z polewa czekoladową lub z serkiem waniliowym- my pałaszujemy bez dodatków :) Mniam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz