expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 11 stycznia 2014

Marchewkowe Pole

Dziś post z kuchni :) 
Lubimy z Franiem w weekendy poszaleć w kuchni. Dziś upiekliśmy ciasto marchewkowe. Jest przepyszne i szybko się robi ,a marchewka i jej pomarańczowy kolor nastraja pozytywnie na cały dzień  
Udanej niedzieli wszystkim życzę :) 




Skład:
2 szklanki cukru; 4 jajka2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka cukru wanilinowego, 2 łyżeczki sody,2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/4  szklanki oleju;1 łyżeczka cynamonu
2 szklanki startej marchewki (na małym oczku)
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
10 suszonych śliwek kalifornijskichgarść migdałów
polewa:

2 białe tabliczki czekolady



A oto jak to zrobić:
1.Jajka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cynamon, gałkę muszkatułową i olej. Na końcu dodajemy startą marchewkę. Mieszamy wszystkie składniki.
2. Śliwki suszone oraz migdały kroimy na małe kawałki i dodajemy do naszej masy marchewkowej. 
3. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 55 minut. (proponuję jednak nakłuć ciasto i sprawdzić, czy masa w środku nie jest płynna jezeli tak to wydłuzyc czas pieczenia wg potrzeby). 
5. Ciasto można podać z polewa czekoladową lub z serkiem waniliowym- my pałaszujemy bez dodatków :) Mniam 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz